Přeskočit na hlavní obsah
Všechny sbírkyVlastný obsah
Tipy na tvorbu vlastného obsahu
Tipy na tvorbu vlastného obsahu
Karolina Mirga Danek avatar
Autor: Karolina Mirga Danek
Aktualizováno před více než týdnem

Na platformu Seduo máte možnosť nahrať si vlastné interné školenie, a mať tak jeden systém na vzdelávanie zamestnancov. V tomto článku nájdete praktické tipy a odkazy, ktoré vám pomôžu s tvorbou vlastného obsahu.

Čo môže byť vlastným obsahom?

Vlastný obsah môže byť čokoľvek. Potrebujete zaučiť nováčikov na špecifické podmienky bezpečnosti práce vo vašej firme? Vytvorte powerpointovú prezentáciu sprevádzanú vaším videokomentárom. Máte skúseného kolegu, ktorý by mohol ostatným kolegom odovzdať tipy na úspešné vedenie obchodných rozhovorov? Natočte s ním videokurz. Alebo máte pdf dokument s CSR zásadami vašej firmy a potrebujete, aby si ho vo firme prečítali všetci? Aj to môže byť vlastný obsah. Navyše máte vždy kontrolou, či zamestnanec daný obsah videl, a na záver si jeho porozumenie overíte testom.

Ako začať s tvorbou vlastného obsahu?

Nižšie nájdete niekoľko lekcií, ktoré je dobré pozrieť si skôr, ako začnete vytvárať vlastný kurz.

  • Najskôr sa zamyslite nad témou a cieľom kurzu. Určite si pozrite lekciu Premyslite si zmysel a ciele kurzu

  • Ďalej zvážte, ktorý formát je pre vás najvhodnejší. Obsah môže byť v akomkoľvek formáte (mp4 video, pdf, doc, ppt). Rady k tomu nájdete v lekcii Zvoľte správny formát

  • Lekcie môžu byť doplnené materiálmi na stiahnutie (pdf, ppt, doc, xls, obrázky atď.). Ako pracovať s doplnkovým materiálom ku kurzu sa dozviete v lekcii Rozšírte kurz o študijné materiály

Všetky lekcie sú z videokurzu Ako vytvoriť skvelý videokurz od A po Z.

Tvorba kurzu formou ppt prezentácie či pdf dokumentu

Ak chcete vytvoriť kurz vo formáte prezentácie alebo ako prezentáciu s videokomentárom, máme pre vás pár tipov.

Prezentácie je možné vytvárať v programe PowerPoint. Pozrite si kurz Pracujte v PowerPointe ako profik. Vybrali sme pre vás niekoľko lekcií s praktickými tipmi na tvorbu prezentácií.

Ďalší kurz, ktorý sa oplatí vidieť, je: Tri piliere úspešnej prezentácie. V tomto kurze odporúčame lekciu: Tipy pre PowerPoint.

Ak chcete ppt prezentáciu sprevádzať svojím videokomentárom, pomocník od Microsoftu vám poradí, ako na to.

Na vytváranie prezentácií môžete použiť aj aplikáciu Canva. Na webe Sedua nájdete skvelý kurz: Canva pre firmy a podnikateľov – Jednoduchá online grafika pre všetkých. Pozrite si praktickú ukážku tvorby prezentácie v aplikácii Canva: Tvorba prezentácie.

Tvorba videokurzu

Ak sa rozhodnete vytvoriť kurz vo formáte videa, v Sedue nájdete veľmi praktický videokurz Daniela Gamrota Ako vytvoriť skvelý videokurz od A po Z., kde nájdete okrem iného rady, ako vytvoriť štruktúru a scenár kurzu, a tipy na aplikácie, ktoré môžete použiť.

Pri príprave videokurzu si nezabudnite pripraviť scenár. Ako na to vám poradí lekcia Napíšte dobrý scenár.

Využitie AI pri tvorbe kurzu

Spolupracujte pri vytváraní prezentácií pre vlastný obsah s umelou inteligenciou.

Praktické tipy nájdete aj v novom kurze Dana Gamrota. Umelá inteligencia prakticky: sprievodca užitočnými AI aplikáciami. Pozrite si lekcie:

Ako sa stať dobrým lektorom

Ak potrebujte byť sami sprievodcom interného kurzu a chcete zlepšiť svoje lektorské zručnosti, máme pre vás v Sedue vzdelávací program Profesionálny lektor. V ňom môžete absolvovať kurzy:

A ak chcete získať pár rýchlych tipov, ako byť lepším lektorom, pozrite si lekcie:

Alebo na videotip #espresso:

Dostali jste odpověď na svou otázku?