Přeskočit na hlavní obsah
Všechny sbírkyAko pracovať so Seduo
Ako nastaviť pravidlá pre štúdium vo firemnom vzdelávaní
Ako nastaviť pravidlá pre štúdium vo firemnom vzdelávaní
Karolina Mirga Danek avatar
Autor: Karolina Mirga Danek
Aktualizováno před více než týdnem

Firemné vzdelávanie je kľúčovou súčasťou rozvoja zamestnancov a spoločnosti. Správne nastavené pravidlá štúdia môžu výrazne zvýšiť efektivitu vzdelávacieho procesu a motiváciu zamestnancov. Ako tieto pravidlá nastaviť, najmä v kontexte online vzdelávania?

Prečo písať pravidlá pre vzdelávanie?

Nastavenie jasných pravidiel študovania v kontexte firemného vzdelávania má niekoľko hlavných výhod:

  • Jasné očakávania: zamestnanci budú presne vedieť, čo sa od nich očakáva, čo znižuje neistotu a zvyšuje motiváciu zúčastňovať sa na vzdelávacích aktivitách.

  • Efektívne využívanie času: Jasne definované pravidlá pomôžu zamestnancom lepšie organizovať svoj čas a začleniť vzdelávanie do svojho pracovného rozvrhu.

  • Podpora sebavzdelávania: Jasné pravidlá môžu povzbudiť zamestnancov k pravidelnému štúdiu a osobnému rozvoju.

  • Lepšie výsledky: Štruktúrovaný prístup k vzdelávaniu zvyšuje pravdepodobnosť dosiahnutia cieľov.

  • Kedy študovať: Počas pracovného času alebo vo voľnom čase?

Čo študovať: Čo študovať: podľa študijného plánu alebo podľa vlastného výberu?

Ďalšou kľúčovou otázkou je, aký obsah by sa mal študovať:

  • Podľa študijného plánu: Vzdelávacie aktivity by mali byť v súlade s individuálnym plánom rozvoja zamestnanca, ktorý odráža jeho pracovné ciele a potreby.

  • Podľa vlastného výberu: Zamestnanci by mali mať možnosť vybrať si kurzy podľa svojich záujmov a potrieb. Tým sa zvyšuje motivácia a zapojenie do vzdelávania.

  • V ideálnom prípade môžete kombinovať oba prístupy. Prideľte zamestnancom kurzy, ktoré potrebujú pre svoj rozvoj, a zároveň im umožnite vybrať si ďalšie kurzy, ktoré ich zaujímajú.

Kto môže študovať: Jednotlivci alebo celé tímy?

V pravidlách by malo byť tiež uvedené, či je štúdium určené pre jednotlivcov, alebo sa kurzy môžu absolvovať v tímoch:

  • Jednotlivci: každý zamestnanec by mal mať svoj vlastný plán vzdelávania a zodpovednosť za jeho realizáciu.

  • Tímy: Niektoré kurzy môžu byť vhodné pre tímové vzdelávanie, ktoré podporuje spoluprácu a zdieľanie vedomostí medzi členmi tímu.

Opäť je skvelé, ak môžete kombinovať oba prístupy. Napríklad celý tím môže pracovať spoločne, aby sa naučil pracovať s novým programom, a každý jednotlivec má kurzy na rozvoj konkrétnych oblastí, v ktorých sa potrebuje zlepšiť.

Ako by mohli vyzerať pravidlá?

Tu je niekoľko príkladov pravidiel pre firemné vzdelávanie:

  • Štúdium počas pracovnej doby: zamestnanci môžu využiť až 60 minút týždenne počas pracovnej doby na štúdium kurzov, ktoré sú v súlade s ich plánom rozvoja alebo ktoré potrebujú na vykonávanie svojej práce. Odporúčame vyhradiť si tento čas v kalendári.

  • Štúdium mimo pracovného času: Zamestnanci môžu absolvovať kurzy osobného rozvoja vo svojom voľnom čase. Spoločnosť poskytuje prístup k širokej škále videokurzov, webinárov a podcastov, ktoré je možné študovať kedykoľvek. Pomocou mobilnej aplikácie Seduo môžete študovať cestou do práce alebo počas prechádzky.

  • Minimálne požiadavky na štúdium: každý zamestnanec by mal absolvovať minimálne štyri kurzy ročne. Zamestnanci by mali absolvovať aspoň tri krátke videokurzy do dvoch mesiacov od pridelenia licencie.

Tip: Spoločnosti zvyčajne neposkytujú zamestnancom špeciálne miesto na absolvovanie videokurzov. Jedna tretina by však takéto miesto uvítala.

Kľúčom k efektívnemu firemnému vzdelávaniu je stanovenie jasných a zrozumiteľných pravidiel vzdelávania. Pomáha zamestnancom lepšie organizovať svoj čas, zvyšuje ich motiváciu a zabezpečuje, aby vzdelávacie aktivity boli v súlade s pracovnými cieľmi spoločnosti. Zavedenie týchto pravidiel prispeje k celkovému rastu a úspechu jednotlivcov aj spoločnosti.

Dostali jste odpověď na svou otázku?